Een bijzondere chilipeper: Naranja picante

De Naranja picante is een beetje een probleem: de ene leverancier denkt dat deze chilipepervarieteit behoort tot de Capsicum baccatum en de andere meent dat de cultivar een Capsicum chinensis moet zijn. Het blijkt, na enig onderzoek, dat ze alle twee gelijk hebben
In heb even contact gezocht met de Duitse kweker Dr. Peter Merle en hij meldt dat hij al jarenlang de Naranja picante verkoopt via zijn webshop. Deze Capsicum chinensis is een natuurlijke mutatie van een rode Habanero die hij ontdekt heeft in zijn kweektuinen op de Canarische Eilanden. Geen wonder dat hij een Spaanse naam voor deze chilipeper heeft bedacht: Naranja picante betekent 'pittige sinaasappel'.

Deze productieve chilipeperplant groeit tot 120 centimeter hoogte. De chilipepers lijken qua vorm wat op een ietwat kleinere oranje versie van een Fatalii of een Bhut Jolokia, maar zijn gemuteerd vanuit een rode Habanero variëteit. Ze zullen gedurende het groeiseizoen verkleuren van heldergroen naar feloranje. De pittigheid wordt geraamd op zo'n 325,000 SHU's.

De smaak van de groene chilipepers hebben een sterke scherpe smaak die doet denken aan het bijten in de nog groene schil van een sinaasappel (bitter, scherp en zuur). Wanneer de chilipeper uiteindelijk verkleurt naar feloranje zal ook de smaak meer op een rijpe sinaasappel of citroen gaan lijken, al is er in die smaaksensatie uiteraard wel de pittigheid van de Habanero verwerkt. Om verwarring te voorkomen met zijn naamgenoot wordt deze varieteit ook wel de Habanero Naranja picante genoemd.

De andere versie is inderdaad een Capsicum baccatum en lijkt op een Lemon Drop of een Dedo de Moca. De pittigheid van deze versie wordt geschat op zo'n 100,000 SHU's. Als je deze chilipeper wilt gaan kweken, begin dan vroeg met het inzaaien. De plant heeft veel tijd, licht, warmte en zon nodig om tot volle wasdom te komen.

Wil je deze laatste chilipeper eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment