Thee vermindert kans op hartproblemen

Langdurige inname van epicatechine kan de gezondheid van je hart sterk verbeteren en mede daardoor het overlijden als gevolg van hartproblemen behoorlijk verminderen, zo blijkt uit een recente studie[1]. Je hele leven lang epicatechine consumeren lijkt een hele klus, maar het blijkt dat dat stofje al die tijd gewoon verstopt heeft gezeten in (zwarte en groene) thee, chocola, perziken en appels.

Epicatechine is een zogenaamde flavan-3-ol en daarmee tegelijkertijd een sterke flavanoïde en antioxidant.
Het onderzoek richtte zich op de dagelijkse inname van epicatechine op basis van de eetgewoonten bij bejaarde Nederlandse mannen. Men gebruikte gegevens van de zogenaamde Zuthpen Elderly Study, die werd gestart in 1987 met 774 mannen tussen de 65 en 84. De deelnemers werden geïnterviewd door getrainde diëtisten over hun gebruikelijke patroon van voedselinname gedurende doordeweekse dagen en weekenden, waarbij ook de persoon aanwezig was die normaliter de maaltijden bereidde.

Uit de resultaten van deze studie bleek dat het risico op het krijgen van chronische hartproblemen 38% lager was bij mannen met een hogere inname van epicatechine dan mannen die een veel lagere inname hadden (Risk of CHD mortality was 38% lower in men in the top tertile of epicatechin intake than in men in the bottom tertile of epicatechin intake).

Al eerder was aangetoond dat epicatechine in staat is om de bloeddruk aanzienlijk te verminderen[2]. Weliswaar werd dit onderzoek uitgevoerd met chocola, maar de slotconclusie luidt dat dezelfde effecten kunnen worden bereikt door het eten van andere voedingsmiddelen die ook rijk aan epicatechine zijn (Similar effects may be achieved by consumption of other foods that are also rich in epicatechin).

Het regelmatig drinken van een kopje thee kan daarom misschien op de langere termijn je leven redden.

[1] Dower et al: Dietary epicatechin intake and 25-y risk of cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study in American Journal of Clinical Nutrition – 2015
[2] Ellinger et al: Epicatechin ingested via cocoa products reduces blood pressure in humans: a nonlinear regression model with a Bayesian approach in American Journal of Clinical Nutrition – 2012

No comments:

Post a Comment