Pico de gallo

In de Mexicaanse keuken is pico de gallo een frisse salade, die gezien kan worden als de Mexicaanse versie van de Griekse salade. Het is een heerlijk fris mengel van stukjes tomaat, ui, korianderblaadjes, verse gesneden seranopepers, zout en het onmisbare limoensap.

Voor de mensen die van iets pittiger voedsel houden, kunnen de serranopepers naar believen vervangen worden door jalapeñopepers of zelfs habanero's. Tevens kunnen naar keuze (of familierecept) ook garnalen of avocado's worden toegevoegd.
Pico de gallo betekent het Spaans betekent het letterlijk 'snavel van de haan' ofwel 'hanensnavel'. De naam verbeeldt het snelle gehak van de kok die de ingrediënten klaarmaakt. Zo snel als een haan met zijn snavel zaad van de grond kan afpikken.

Deze saus of salsa wordt eigenlijk op dezelfde manier gebruikt als al die andere salsa's, maar omdat het minder vocht bevat is het het aangewezen ingrediënt bij taco's en fajita'. De op tomaten gebaseerde versie wordt in Mexico vaak ook salsa picada (gehakte saus) genoemd. Een nog creatievere naam is salsa bandera (vlaggensaus) omdat de ingrediënten de kleuren van de Mexicaanse vlag zouden symboliseren.

In Chili wordt een vergelijkbare salade bij diverse gerechten geserveerd. Pebre is een bijgerecht gemaakt met koriander, fijn gesneden ui, olijfolie, knoflook en gepureerde of vermalen pittige aji-pepers. Ook worden er vaak in stukken gesneden tomaten aan toegevoegd. Pebre is het Catalaanse woord voor 'peper'.

Wasakaka is een smaakmakend bijgerecht dat men in de Dominicaanse Republiek graag op tafel ziet verschijnen. De saus wordt gemaakt van citrussap (citroen of sinaasappel) peterselie of koriander en chilipepers. In Argentinië is chimichurri weer het meest populaire bijgerecht.

No comments:

Post a Comment