Een bijzondere chilipeper: Ethiopian Brown

Ethiopian Brown is een hier in Nederland vrij onbekend chilipeperras uit Ethiopië en is mogelijk een broertje van de Berber Hot Chilli. Dit ras behoort tot de grotere familie van de Capsicum annuums.

De Ethiopian Brown houdt van de hete, droge omstandigheden die men in Ethiopië zal kunnen aantreffen. Hij vormt een stevige struik die zo'n meter hoog kan worden. Na een vrij lange groei en bloei geeft de struik uiteindelijk een grote hoeveelheid chilipepertjes.
Deze chilipepers worden zo’n 9 tot 12 cm lang en verkleuren langzaam van groen naar uiteindelijk diep chocoladebruin tot rossig bruin. De pepers zijn goed te drogen en worden vaak gebruikt voor het maken van chilipoeder. Maar ze doen het ook perfect in een wokgerecht.

Op de bekende Scoville Schaal zit de pittigheid van de Ethiopian Brown tussen de 30,000 en 50,000 SHUs. Scherp genoeg, maar niet zo scherp dat je de heerlijke smaak niet zult kunnen proeven. Kenners omschrijven de smaak als zoetig, fruitig, kruidig, wat gronderig en een beetje bitter. Geen wonder dat andere kenners menen dat de smaak neigt naar die van melkchocolade.

Wil je deze chilipeper eens proberen dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment