[Boek] 50 Curry's uit Thailand

Als je net zoals mijn vrouw en ikzelf van heerlijk pittig eten houdt dan is de Thaise keuken warm (of pittig) aanbevolen. Zoals alle exotische keukens werd ook de Thaise keuken gevormd door het klimaat en de plaatselijk beschikbare groenten, kruiden en specerijen.

De oorspronkelijke Thai leefden voornamelijk nabij de rivieren en kusten. Hun dieet bestond daardoor uit vis en rijst, aangevuld met alles wat het weelderige landschap de bewoners kon bieden.
Na de zestiende eeuw begonnen in zuidelijk Azië diverse volksverhuizingen en de nieuwe bewoners brachten nieuwe gerechten en onbekende ingrediënten mee naar Thailand. Het gevolg was dat er een smaak ontstond die uniek was voor Thailand en dus de hele wereld. Natuurlijk komen curry's oorspronkelijk uit zuidelijk India, maar de Thaise curry's, kaeng pet ('gebonden pittige vloeistof') genoemd, is pittiger en frisser dan zijn Indiase tegenhangers.

De oorzaak daarvan is het rijkelijke gebruik van citroengras, knoflook en koriander. Deze ingrediënten groeien overdadig in Thailand en worden bovendien gezien als gezondheidsbevorderend.

In het boek '50 Curry's uit Thailand' van de befaamde chefkok Vatcharin Bhumichitr is een perfecte dwarsdoorsnede opgenomen van de mogelijkheden die curry's bieden. Het geheel is bijzonder smaakvol vormgegeven en doet geheel recht aan de kleurrijke gerechten. Het boek is daardoor een absolute aanrader geworden.

Vatcharin Bhumichitr: 50 Curry's uit Thailand. Uitgegeven door Fontaine Uitgevers. ISBN 9789059566200. Prijs € 12,95

No comments:

Post a Comment