Xnipec

[Gastcolumn van Harald Zoschke]

Een paar jaar geleden had ik het genoegen om Dr. Tomas Gonzales van het Mexicaanse schiereiland Yucatan te ontmoeten. De oorspronkelijke Habanero chilipeper stamt uit Yucatan en Dr. Gonzales maakte deel uit van een delegatie van chilipeperproducenten uit Yucatan. Hij was een eregast van het Peperoncino Festival in Diamante, Calabrië (Italië).

Eén van de interessante zaken die ik van Tomas over Habanero's leerde was 'Xnipec', een traditionele salsa, die wordt gemaakt in zijn thuisbasis, Yucatan.

De naam 'Xnipec' of 'â Xni-pecâ' is opgebouwd uit twee woorden uit de oeroude Mayataal: â niâ ('neus') and â peekâ ('hond'). Het verwijst naar de natte neus van een hond. Het is een goede beschrijving van wat je krijgt van deze bijzonder pittige smaakmaker. De traditionele xnipec bestaat namelijk alleen uit fijngesneden Habanero's, wat limoen- of sinaasappelsap en een snufje zout!

Tegenwoordig stopt men wel andere ingrediënten, zoals uien en tomaten, in de salsa's, maar toch noemt men die vaak nog steeds xnipec.

Ik hou van de originele versie op vers brood met roomkaas. Dat laatste temt een beetje het vuur van de Habanero en geeft je toch die prachtige unieke smaak plus genoeg pittigheid voor een gezonde kick. Voor mijzelf, met zijn balans tussen smaak en pittigheid, wint de originele oranje Habanero uit Yucatan het gemakkelijk van al die nieuwe superhots. En dus is hier een big cheers voor de natte neus van de hond!

Meer informatie is hier te vinden.

No comments:

Post a Comment