Je eigen chilipeperzaden

Stel, het lijkt een goed idee om je eigen chilipeperplanten te gaan opkweken. Dat zou je direct professioneel kunnen aanpakken door het aanschaffen van mijn boekje ‘De Chilipeper’ en een collectie prachtige zaadjes via de beste online winkel van ons land www.peperzaden.nl.

Maar misschien heb je niet zoveel vertrouwen in je groene vingers en laat je het leuke en gezonde idee wat naar de achtergrond glijden. Maar geef het niet op, want niets is zo eenvoudig als het kweken van chilipepers of paprika’s.

Je zou dus kunnen besluiten om in je eerste seizoen je eigen zaden te gaan verzamelen. De meest eenvoudige en goedkoopste methode is om de zaadjes te oogsten uit de paprika’s en chilipepers, die je toch al had gekocht. Normaal worden de restanten van deze vruchten (jawel, botanisch gezien zijn het bessen) bij het groente-afval gegooid en dus worden ook de zaden simpelweg over het hoofd gezien.
Maar je kunt ook heel eenvoudig de zaden ‘oogsten’ uit gebruikte paprika’s of uit de chilipeper uit het pakket met bami- of nasigroenten. Haal de zaadjes uit de paprika of chilipeper en wikkel ze in een stuk keukenpapier. Leg het geheel op de vensterbank en laat de zaadjes in de zon drogen. Als ze voldoende gedroogd zijn kun je ze in een potje bewaren totdat het nieuwe seizoen begint.

Afhankelijk van de temperaturen kun je eind februari of begin maart de zaadjes inzaaien in kleine potjes. Die potjes moet je bedekken met huishoudfolie om de omgeving voldoende warm en vochtig te houden. Wanneer de zaadjes ontkiemd zijn (en dat doen ze vrijwel altijd), kun je ze naar steeds grotere bloempotten ompotten.

In de loop van de zomer zul je prachtige (meestal) witte bloemen zien bloeien, die je even met een wattenstaafje moet ‘bevruchten’. Daarna ontstaan al snel de heerlijke eigen paprika’s en chilipepers.

Ik garandeer je dat je daarna verslaafd zult zijn aan deze nieuwe (en uiterst gemakkelijke) hobby.

No comments:

Post a Comment