Een bijzondere chilipeper: Arava Scorpion

Enkele variëteiten van de Scorpion hebben lange tijd wereldrecords gevestigd in de wereld van de chilipers. De Trinidad Scorpion Butch Taylor bereikte op de bekende Scoville Schaal een pittigheid van 1,463,700 SHUs in 2011. Diens opvolger was een jaar later de Trinidad Moruga Scorpion met 2,009,231 SHUs. De huidige wereldrecordhouder is de Carolina Reaper en die heeft uitschieters tot 2,200,000 SHUs.

Ter vergelijking: de chilipeper in het bami- of nasipakket dat je koopt bij Albert Heyn is een Cayennepeper en die heeft een maximale waarde op diezelfde schaal van slechts 60,000 SHUs.
In het extreem hete en droge klimaat van de Arava Vallei in Israel heeft Kobi Ziv-av, een chilipeperkweker die gespecialiseerd is in het kweken van allerhande pittige chilipepers een nieuwe variëteit ontwikkeld: de Arava Scorpion met een Scoville-waarde die zit tussen de 800,000 en 1,000,000 SHUs. Ziv-av meldt ietwat onderkoeld dat hij de Arava Scorpion heeft verkregen door wat chilipeperzaden tussen enkele oranje Habaneros te laten groeien. Na enkele jaren ontstond een chilipeper met een opmerkelijke pittigheid.

Het Israelische woestijnklimaat heeft ook effect op de smaak van de chilipepers. Ziv-av verklaart dat mensen, die zichzelf hebben aangeleerd om dergelijke superpittige chilipeper te eten, zeggen dat zijn Arava Scorpion niet alleen anders smaakt, maar zelfs heel goed.

De volgende stap in het proces is om zijn Arava Scorpion te combineren met de Trinidad Scorpion.

Wil je eens proberen om enkele van deze bijzondere chilipepers op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment