Gunpowder Tea en Attaya Thee

Tegenwoordig wordt thee in ons land voornamelijk in een theezakje gebrouwen. Sommige theedrinkers gebruiken nog losse thee om van intensievere aroma’s te kunnen genieten. Andere manieren om thee te bereiden zijn eigenlijk in ons land veelal onbekend, maar in China kent men een derde klassieke manier om thee te bereiden: gunpowder tea.
Gunpowder tea is een gedroogde groene thee, die vrijwel exclusief uit de Chinese provincie Zhejiang afkomstig is. Theebladeren worden daar met veel zorg handmatig opgerold tot een kleine korrel. Deze theekorrel lijkt op buskruitkorrels, zoals deze vroeger werden gebruikt bij het afvuren van kanonskogels.

Gunpowder tea levert een pittige thee op met een ietwat rokerige nasmaak. Niet zo’n sterke rooksmaak als die van lapsang souchong, maar hij is toch heerlijk rijk van smaak.

Opmerkelijk is dat men ook in Afrika eenzelfde manier heeft gevonden om thee te bereiden. Deze potente thee staat bekend als attaya. De korrels groene thee worden in een theepot gedaan, waarin ze door het hete water ‘ontrollen’. Samen met een Marokkaanse muntsoort (Mentha spicata nana) ontstaat een verfrissende thee, die perfect past bij een heerlijke zomeravond.

No comments:

Post a Comment