[Recept] Chimichurri

Chimichurri is een heerlijke saus, die in Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië Uruguay onmisbaar is bij gegrilde vleesgerechten. Chimichurri kan zelfs als marinade gebruikt worden, maar traditioneel wordt hij over het vlees gedaan wanneer dat nét uit de oven of vanaf de grill is gekomen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar de betekenis van het woord 'chimichurri' dan kan ik hier mededelen dat het geleend is van het Baskische woord tximitxurri, wat zoiets betekent als 'Een mix van verschillende dingen in willekeurige volgorde'. Veel Basken zijn namelijk in de 19de eeuw naar Argentinië en Uruguay geëmigreerd. Daaronder, bijvoorbeeld, ook de voorouders van onze Koningin Máxima Zorreguieta.

Waar chimichurri het meest aan doet denken is de Italiaanse pesto. Zoals altijd bij dit soort sauzen bestaat er geen definitief recept omdat ieder gezin de chimichurri op de eigen manier maakt.
Ingrediënten
- 2-3 chilipepers naar keuze
- 10 tenen knoflook
- 2 handenvol peterselie
- 1 handvol koriander
- 4 theelepels oregano
- 2 rode uien
- extra virgine Aljeta olijfolie
- zout


Bereiding
Snij alle ingrediënten fijn en voeg er voldoende extra virgine olijfolie aan toe om een gladde saus te krijgen. Zout eventueel naar smaak toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten