Dulce de Leche

In Spaanstalige landen is dulce de leche een bekende verschijning. Het betekent letterlijk 'zoet van melk' in de betekenis van 'zoetigheid'. In het aangrenzende Portugal heet het doce de leite. Ook in Frankrijk is er een versie bekend en daar noemt men het confiture de lait ('jam van melk').
Het is een zoete pasta, die wordt gemaakt door langzaam gecondenseerde melk te verwarmen, waardoor het uiteindelijk gecaramelliseerd raakt. Ook kun je gewone volle melk gebruiken, die te zoeten met suiker en wat bakpoeder toe te voegen.

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat dulce de leche ook populair is in de Spaans- en Portugeestalige landen in Zuid-Amerika. Daar zijn in de loop der eeuwen wat licht afwijkende variaties verzonnen, maar het basisidee is steeds hetzelfde gebleven.

Dulce de leche wordt gebruikt om snoepgoed een smaakje te geven, maar het wordt ook over cakes, taarten en ander bakgoed gesmeerd. Ook een ijsje knapt behoorlijk op van een laagje dulce de leche.

In Nederland is dulce de leche volstrekt onbekend? Welnee, hier staat het bekend als bebogeen.

No comments:

Post a Comment