Chilipepers en Mieren

Mieren houden er van om hun nesten op warme, vochtige plekken te maken. Als je je chilipeperplanten in een pot hebt en die pot staat buiten, dan bestaat de kans dat die pot het nieuwe thuis wordt voor een kolonie mieren.

In de meeste gevallen leveren mieren in potten geen problemen op. Ze lijken zelfs een paar voordelen te hebben: ze helpen mee om organisch spul af te breken, waardoor de aarde zelfs vruchtbaarder wordt. Bovendien eten ze vliegen en vliegenlarven.

Maar soms beginnen ze de wortels van de chilipeperplant aan te vreten en dat is geen goed nieuws. Aangetaste wortels betekent dat er minder vocht en voedingsstoffen de bladeren en uiteindelijk de chilipeper kunnen bereiken.

De vraag is dus: hoe houden we die mieren ver weg van onze chilipepeperplanten?
De eerste stap moet zijn om de pot op een verhoging te plaatsen. Daarmee wordt het voor mieren wat ingewikkelder gemaakt. Het geheel zou vervolgens in een bak water gezet kunnen worden, want mieren houden niet van water en zullen dat obstakel niet kunnen overbruggen.

Een tweede manier om mieren weg te houden van de chilipeperplanten is het strooien van chilipeperpoeder rondom de plant. Mieren hebben een uitstekende reukzin en algemeen wordt aangenomen dat mieren niet van de capsaïcine houden en dus worden weggejaagd.

Deze oplossing wordt zelfs hier aanbevolen door de dierenrechtenorganisatie Peta. Dan moet het toch wel goed zijn. Aan de andere kant noemen ze het een humane manier van het onder controle houden van mieren. Humaan?

No comments:

Post a Comment