Chilipepers en Carotenoïden

Als we over de gezonde aspecten van chilipepers praten of lezen dan gaat het vaak over de capsainoïden, de stofjes die de chilipeper zo’n pittige smaak geven. Ook wordt nog wel eens gemeld dat chilipepers ook gezond zijn omdat ze diverse vitamines bevatten. Nu is het natuurlijk zo dat we maar een beperkte hoeveelheid chilipepers in onze maaltijden verwerken en daarom is een maaltijd met veel andere groenten altijd noodzakelijk om aan onze dagelijkse intake van vitamines te komen.

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine, die voorkomt in dierlijke producten, maar kan ook door het lichaam zelf aangemaakt worden uit plantaardige producten. Vitamine A zorgt voor een gezonde huid, slijmvliezen en ogen. Het is essentieel voor groei en ontwikkeling. Verder is vitamine A noodzakelijk voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuren. Vitamine A zorgt ook voor een goede werking van het immuunsysteem.

Mensen, die een voedingspatroon hebben dat rijk is aan carotenoïden zijn gezonder en leven langer[1]. Een ander onderzoek[2] toonde aan dat het slikken van een supplement met extra carotenoïden of vitamine A zelfs schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

Tekorten zorgen, onder andere, voor een verminderde immuunfunctie. nachtblindheid, verminderde groei en ontwikkeling, beschadiging aan het oogweefsel, verminderde traanproductie (xerophthalmie).

Carotenoïden zijn organische pigmenten en daarvan zijn meer dan 600 varianten bekend. Er bestaan binnen de carotenoïden een tweetal families, maar de carotenen – jawel, van het Engelse word carrot (‘wortel’) – zijn het meest bekend. Tot die familie behoren α-caroteen en β-caroteen. In het lichaam worden deze stofjes omgezet in retinal, een vorm van vitamine A.
[Pic: www.umop.com]
Wetenschappers in Italië vonden dat het tijd werd om eens te onderzoeken welke carotenoïden in chilipepers zaten en de resultaten gaven een sterk wisselend beeld[3]. Er werden twaalf verschillende variëteiten chilipepers, behorende tot drie soorten (Capsicum chinense, Capsicum annuum, Capsicum frutescens), getest. In totaal vonden de onderzoekers 52 verschillende carotenoïden en hun aanwezigheid verschilde per chilipepervariëteit. Cultivars met een rode kleur, sommige versies van de Habanero, de Naga morich en de Sinpezon vertoonden een hoog β-caroteen gehalte, terwijl de Serrano, de Tabasco en de Jalapeno een hoog gehalte aan capsanthine hadden, maar β-caroteen bleek geheel afwezig. De Habanero golden en de Scotch Bonnet hadden een hoog gehalte aan luteïne, α-caroteen en β-caroteen, terwijl de Habanero orange weer rijk was aan antheraxanthine, capsanthine en zeaxanthine. Cis-cryptocapsine was weer in een hoge concentratie aanwezig in de Habanero chocolate.

Voor wetenschappers zijn deze uitkomsten vermoedelijk heel belangrijk, maar voor de liefhebber van chilipepers was de uitkomst vooraf allang duidelijk: ze zijn gezond.

[1] Diplock et al: Functional food science and defence against reactive oxidative species in British Journal of Nutrition - 1998
[2] Bjelakovic et al: Mortality in randomized trials of antioxidant supplements for primary and secondary prevention: systematic review and meta-analysis in Journal of American Medical Association - 2007
[3] Giuffrida et al: Characterization of 12 Capsicum varieties by evaluation of their carotenoid profile and pungency determination in Food Chemistry - 2013

No comments:

Post a Comment