Piment

Die Columbus had het er maar moeilijk mee: hij werd door zijn opdrachtgevers in westelijke richting naar de Oost gestuurd op een kortere route naar de productielocaties van zwarte peper te vinden. Hij vond niet de Oost, maar de West en daarmee een voor hem onbekend continent.

Al eerder schreef ik hier dat hij als alternatief voor die afwezige zwarte peper noodgedwongen chilipepers terugbracht naar Spanje. Minder bekend is dat ook piment tot de lading behoorde van de schepen van de tweede expeditie van Columbus naar de Nieuwe Wereld in 1493. Piment is de gedroogde en daarna vermalen bes van die pimentboom en is een onmisbaar pittig ingrediënt van veel pittige Caribische gerechten, waaronder de bekende Jamaicaanse Jerk Spice Marinade.
[Foto: gorannecin.rs]
Piment is zowel een geslacht van planten (Pimenta) als de naam van een van de soorten (Pimenta dioica) binnen dat geslacht. De naam piment is verzonnen door de scheepsarts van Columbus, Diego Álvarez Chanca, en was afgeleid van het Spaanse woord pimienta, dat ‘peper’ betekent en dus ook een sluwe streek van Columbus en zijn aanhang om de boel te misleiden.

De pimentboom groeit voornamelijk op Jamaica, maar komt ook wel voor in delen van Midden-Amerika en op wat andere Caribische eilanden. In Engelstalige landen staat de piment bekend als allspice, een woord dat de Engelsen al in 1621 hebben bedacht omdat ze meenden dat de smaak van piment die van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in zich verenigde.

Is piment scherp? Als de Scoville schaal op piment wordt losgelaten dan zou de score tussen 100 en 500 SHU's bedragen en da's beslist niet superscherp te noemen.

No comments:

Post a Comment