Chilipepers en Chemesthese

Chemesthese is de chemische gevoeligheid van huid en slijmvliezen. Die chemesthetische sensaties ontstaan wanneer bepaalde chemische verbindingen receptoren in die huid of slijmvliezen activeren en gevoeligheid suggereren. Die gevoeligheid kan bestaan uit pijn, aanraking of (verandering van) temperatuur.

Voorbeelden van deze chemesthetische sensaties zijn de pijn in de mond die mensen voelen bij de consumptie van pittige chilipepers, maar ook de frisheid van menthol op de huid of in de mond bij mondspoelingen, en het prikkelende gevoel in mond, neus en slokdarm bij het drinken van koolzuurhoudende frisdranken. Ook wanneer je ogen gaan tranen tijdens het schillen van een ui is dit het gevolg van een chemesthetische sensatie.
Deze gevoeligheid past niet in de traditionele manier van ervaren van smaak en geur, maar kan gezien worden als een alternatieve manier van doorgeven van bepaalde sensaties. De pijn van chilipepers is niet echt pijn, de koelte van menthol is niet echt koel en de prikkeling van koolzuurhoudende frisdrank is niet echt prikkelend. We ervaren het echter wel op die manier. Het lichaam wordt voor de gek gehouden omdat er receptoren worden geactiveerd.

Dus: het eten van pittig voedsel zal nooit tot brandwonden leiden. Het voelt alleen maar zo.

No comments:

Post a Comment