Zelf mosterdplanten kweken

Er zijn nogal wat planten waarvan de zaadjes mosterd kunnen opleveren. Natuurlijk hebben we het dan in eerste instantie over de zwarte mosterd (Brassica nigra), de Ethiopische mosterd (Brassica carinata), de sareptamosterd of bruine mosterd (Brassica juncea) en de gele of witte mosterd (Sinapis alba). Maar er bestaan ook wat minder bekende familieleden van deze planten, zoals de herik (Sinapis arvensis) en de grijze mosterd (Hirschfeldia incana), waarvan het zaad ook mosterd van een matige kwaliteit oplevert. Alle mosterdplanten zijn in het bezit van aantrekkelijke bloemen.
[Foto: Max Licher]
Het zou dus een aardig idee kunnen zijn om zelf mosterdplanten in je tuin te gaan planten en, nadat de mosterdzaden geoogst zijn, een poging te wagen om je eigen mosterd te gaan maken.

Voor een tuin hebben mosterdplanten nogal wat voordelen. Landbouwers planten deze planten grootschalig aan om de bodemstructuur van hun landbouwgrond te verbeteren. Mosterdplanten onderdrukken tegelijkertijd de groei van onkruid en het wordt nadien ondergeploegd waardoor het als natuurlijke groenbemester werkt. Verder onderdrukken de penwortels van mosterdplanten bodemschimmels als Rhizoctonia solani en een aantal lastige bietencysteaaltjes.

We zullen ons hier beperken tot de gele mosterd. Dat is een hoge, sterk vertakte eenjarige zomerbloeier. De plant bereikt voor een eenjarige opmerkelijke afmetingen en kan tot meer dan een meter hoog reiken. Dat betekent dat je hem in een tuin vaak zult moeten ondersteunen.

Kweken
Het kweken is eenvoudig. Mosterdzaad kan gezaaid worden in het voorjaar (maart, april) en dan bloeit de plant in de zomer (juni, juli, augustus) in een tros met gele bloemen. De vrucht is een zogenaamde hauw en daarin verstoppen zich de piepkleine zaadjes, die gemiddeld zo’n 2 millimeter groot zijn. De oogst vindt in het najaar (augustus, september) plaats.

De eerste stap is om de zaden zes uur in water te weken. Volg vervolgens de zaaihandleiding voor chilipepers, die je eenvoudig hier kunt vinden. Natuurlijk zijn mosterdplanten en chilipepers totaal verschillende planten, maar in principe dien je ze op dezelfde manier te zaaien en te verzorgen.

Kopen
Als je eens een poging wilt wagen dan resteert de vraag waar je die mosterdzaadjes voordelig kunt aanschaffen en het antwoord is: bij de plaatselijke Albert Heijn. In de afdeling voor kruiden en specerijen staat een opvallend plastic potje van Verstegen. Daarin zitten ontelbare mosterdzaadjes verstopt voor een aantrekkelijke prijs.
[Foto: Verstegen]
Veel meer over mosterd en het kweken van mosterd is hier te lezen.

No comments:

Post a Comment