[Recept] Jamaicaanse Jerk Spice Marinade

Jerk Spice is een behoorlijk pittige Jamaicaanse kruidenmix om zowel vlees als kip mee te marineren. Van de term ‘jerk’ is de herkomst wat duister, maar men heeft de betekenis kunnen herleiden tot de oude taal van het Zuid-Amerikaanse continent, het Quechua. De taal werd gesproken door de Inca’s en zelfs nu zijn er nog zo’n 10 miljoen mensen, die het dagelijks spreken. Jerk is afgeleid van charqui of charque en daarmee werd ooit gedroogd paardenvlees mee aangeduid en stamt af van het werkwoord charquaer dat ‘stampen’ of ‘verpulveren’ betekent. Wat ontstond was een soort pemmican, het gedroogde vlees van de Noord-Amerikaanse Indianen.

De oorsprong van deze saus of marinade moet echter gezocht worden in Afrika en het recept werd door slaven meegebracht naar Jamaica. Uiteraard heeft de nu inheemse bevolking van dat Caribische eiland het recept ietwat aan moeten passen aan plaatselijk verkrijgbare ingrediënten.
[Foto: www.chefandsteward.com]
Ingrediënten
- 2 bosuitjes of sjalotjes, fijngesneden
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- gember, stuk van ongeveer 5 bij 5 centimeter, fijngesneden
- verse thijm, fijngesneden
- 1 theelepel pimentpoeder (allspice)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels versgemalen zwarte peper
- 1-3 Scotch Bonnet chilipepers (naar eigen smaak te vervangen door Madame Jeanette of Habanero)
- 2 eetlepels bruine suiker
- 5 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels olijfolie
- sap van 2 citroenen

Bereiding
Meng alle ingrediënten met elkaar tot een pasta is ontstaan. Alle ingrediënten kunnen ook tegelijkertijd in een keukenmachine fijngemalen worden. Smeer het vlees in met de pasta en laat het minimaal een uur of drie in de koelkast marineren.

Maak het vlees vervolgens op de normale manier klaar.

No comments:

Post a Comment