Koriander in ijsblokjes

Verse koriander (Coriandrum sativum) is een bijna onmisbaar ingrediënt in vele nationale keukens. De smaak van koriander laat zich wat lastig omschrijven en dat heeft ook te maken met persoonlijke voorkeuren. Terwijl ene persoon meldt dat de plant naar zeep smaakt zal de andere zeggen dat de smaak van koriander iets weg heeft van peterselie en citroen. Niet alleen de bladeren van de koriander worden in gerechten toegepast, maar ook de stengels, zaadjes en de wortels. Die zaadjes kennen wij natuurlijk al uit de Indonesische keuken waar ze als ketoembar bekend staan.

Het probleem is echter om die koriander vers te houden omdat de plant na de oogst maar een beperkte levensduur heeft. Hij verwelkt snel waardoor de smaakvolle etherische oliën snel verdwijnen. Je kunt natuurlijk een pot met een korianderplant in je supermarkt aanschaffen, maar ook die is vaak geen lang leven beschoren. De plant blijkt dan te koud te staan als de zomer ietwat tegenvalt of het blijkt dat je hem net op een tochtig plekje hebt laten staan.

Hoewel deze problemen wat ergernis kunnen opleveren is het beslist geen goed idee om toch maar gedroogde koriander in een potje te gaan gebruiken. Door het drogen zijn namelijk vrijwel alle etherische oliën uit de plant verdwenen. Gedroogde koriander is daardoor geen schim van zijn verse tegenhanger.
[Foto: www.oureverydayharvest.com]
Er is echter een manier om langere tijd te genieten van verse koriander: invriezen. Als je verse koriander aanschaft dan loont het beslist de moeite om deze fijn te snijden en in enkele ijsblokjes in te vriezen. Daarna kun je simpelweg een ijsblokje met koriander pakken als je het nodig hebt. Hierdoor ben je in staat langere tijd te genieten van verse koriander.

No comments:

Post a Comment