Een bijzondere chilipeper: Rocoto

De rocoto is een zonderlinge peper want hij behoort tot de weinige gedomesticeerde varianten van de Capsicum pubescens. In het Latijnse woord pubescens herkennen we ook nog het Nederlandase woord 'puberteit' en dat klopt want pubescens heeft een aantal betekenissen, die allemaal met opgroeien te maken hebben. Het woord pubes betekent 'volwassen', 'mannelijk' en 'volgroeid'. Bij het volwassen worden krijgen jongvolwassenen haar op plaatsen waar dat voorheen nimmer groeide. Die laatste betekenis heeft men aan deze chilipepersoort geplakt want de Capsicum pubescens bezit behaarde bladeren.

De rocoto is al gedurende duizenden jaren in Bolivië en Peru verbouwd en is daarmee een van de allereerste chilipepers die door mensenhanden getemd is. Men gelooft dat het de Inca's waren die 5000 jaar geleden de rocoto uit het wild haalden. Men denkt dat de rocoto gerelateerd is aan de nog steeds wilde chilipepersoorten, zoals de Capsicum cardenasii en de Capsicum eximium.
[www.herbalistics.com.au]
In zijn thuislanden wordt hij ook wel de manzano genoemd. Manzano is via een aantal omwegen uiteindelijk een verbastering van het Latijnse woord malus dat 'appel' betekent. Het woord beschrijft de vorm van de chilipeper. Niemand zal deze chilipeper echter met een appel verwarren want het is een chilipeper die uitzonderlijk heet is (30,000 - 100,000 SHUs). Hij staat verder bekend als een vaste plant met zwarte zaadjes.

Qua kleur varieert de rocoto nogal. De kleinere rode rocoto's worden beschouwd als de alleroudste en komt veelvuldig voor in Bolivië. Peru is het thuisland van de wat grotere rode rocoto's (Rocoto rosso) en de gele ondersoort (Rocoto canario) is weer overdadig aanwezig in het Caraïbisch gebied en Mexico.

Andere namen, waaronder de rocoto bekend is, zijn locoto (in Bolivië), Chilli Peron, Chilli Caballo en Chilli Ciruelo.

No comments:

Post a Comment