Chilipepers en Witte Vliegjes

Een schrikbeeld van iedere chilipeperkweker is dat, wanneer hij zijn geliefde planten aanraakt, er een dichte wolk minivliegjes onder de bladeren vandaan komt. Dat betekent dat de chilipeperplanten een invasie van witte vliegen hebben.

Witte vliegen hebben een talent en dat is het veroorzaken en verspreiden van plantenziekten. Vooral in de tropen plegen witte vliegen een grote aanslag op groenten, fruit en bloemen, maar ook in onze contreien zijn chilipeperplanten niet veilig voor dit ongedierte.

Witte vliegen (Aleyrodidae) of plantenluizen vormen een geslacht insecten, die tot de wantsachtigen behoren. Ze bevinden zich voornamelijk aan de onderzijde van de bladeren en boren daar het floëem aan. Floëem is het 'bloed' van de planten dat voedingsmiddelen en vocht vervoert. Tijdens het aanboren wordt giftig speeksel van de witte vlieg overgebracht op de plant. Doordat witte vliegen in grote hoeveelheden onder een blad huizen, zuigen ze samen grote hoeveelheden floëem uit de plant en verliest de betrokken plant al snel de kracht om te kunnen overleven. Ook scheiden witte vliegen honingdauw uit dat de groei van schimmels bevorderen kan. Het ziektebeeld noemt men roetdauw.
[Foto: gaucho]
Van de witte vlieg is bekend dat het ongedierte wel 60 verschillende plantenvirussen kan verspreiden.

De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) is in ons land berucht en komt veelvuldig in kassen voor. Hij is ondertussen resistent geworden voor veel gewasbestrijdingsmiddelen. De gestructureerde aanpak door middel van natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp en roofwants, hebben kweker een onterecht gevoel van veiligheid gegeven. Een andere soort, de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci), neemt namelijk met veel plezier de plaats van de kaswittevlieg in.

Wat moet een chilipeperliefhebber doen om een invasie van witte vliegen te voorkomen? Probeer de kas zo goed mogelijk geventileerd te houden en de chilipeperplanten in een zo goed mogelijke conditie.

Voor de bestrijding van witte vliegen worden soms etherische oliën, zoals citronellal of limoneen, ingezet. Daarom lijkt het een interessant idee om nabij de chilipeperplanten ook planten als citroenmelisse (Melissa officinalis) aan te planten want die scheiden (de geur van) citronellal uit.

1 comment:

  1. Ik zaai ieder jaar Nicandra en zet 1 plant per afgesloten ruimte cq kas cq tunnelfoliekas.
    Hierdoor blijven de witte vliegen weg, erg makkelijk en de Nicandra is ook nog eens een mooie plant met prachtige blauwe bloemen.

    ReplyDelete