De Effecten van Allylisothiocyanaat

Allylisothiocyanaat is een natuurlijk voorkomend onverzadigd isothiocyanaat. Jawel, niet alleen vetzuren kunnen onverzadigd zijn, maar ook isocyanaten. Het toont zich aan de buitenwereld als een kleurloze olie die verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van kruisbloemige groenten, zoals mosterd, radijs, mierikswortel en wasabi.
[Romeinse mosterd]
Deze scherpe smaak en het traanopwekkende effect van AITC worden doorgegeven via de TRPA1- en TRPV1-ionkanalen in je mond. TRPA1 en TRPV1 zijn afkortingen van transient receptor potential ankyrin 1 en transient receptor potential V1, beide spelen een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Stel je voor dat je een slok te hete thee neemt. Daardoor zal je je mond verbranden. Het signaal van pijn wordt via de activatie van TRPA1 en TRPV1 supersnel doorgegeven aan je hersenen, zodat je actie kunt ondernemen.

Maar net als capsaïcine in chilipepers heeft ook allylisothiocyanaat hetzelfde effect. Het past als een sleutel op het slot dat een pijnreceptor is. Er wordt dus een pijnsignaal doorgegeven aan je hersenen, terwijl er geen schade wordt aangericht in je mond.

Allylisothiocyanaat wordt door de plant aangemaakt als verdediging tegen vraat van herbivoren. Het is echter zo potent dat het zelfs voor de plant zelf schadelijk is. Daarom wordt het opgeslagen in de onschadelijke vorm van glucosinolaat en gescheiden van een enzym met de naam myrosinase. Wordt een cel beschadigd dan komt het enzym myrosinase vrij en reageert met het glucosinolaat tot allylisothiocyanaat.

De vraag waarom allylisothiocyanaat wél planteneters afstoot, maar niet de mens is verborgen in de geschiedenis. Vooral in tropische gebieden treedt bederf van levensmiddelen snel in. Om niet voortdurend etenswaren weg te moeten gooien, kruidde men die met sterk smakende kruiden en specerijen. Zo werden de eerste tekenen van bederf gemaskeerd en kon men nog steeds genieten van smaakvolle gerechten. Na verloop van tijd wist men die pittige gerechten steeds meer te waarderen.

Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat allylisothiocyanaat antibacteriële[1], antifungale[2] en zelfs antivirale[3] effecten heeft.

En misschien, heel misschien was het ook een onbewuste vorm van zelfmedicatie. De wetenschap heeft namelijk ontdekt dat allylisothiocyanaat mogelijk werkzaam is als middel om kanker te voorkomen[4].

[1] Li et al: Effect of allyl isothiocyanate on the growth and virulence of Clostridium perfringens and its application on cooked pork in Food Research International - 2023
[2] Patil et al: Antifungal activity of Allyl isothiocyanate by targeting signal transduction pathway, ergosterol biosynthesis, and cell cycle in Candida albicans in Current Medical Mycology - 2023
[3] Falcó, Sánchez: Antiviral Activity of Allyl Isothiocyanate Against Infectious Viruses in Food and Environmental Virology - 2025
[4] Zhang: Allyl isothiocyanate as a cancer chemopreventive phytochemical in Molecular Nutrition and Foods Research – 2011. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten