Een koude Spaanse soep: Salmorejo

Salmorejo is een dikke soep (of puree) die bestaat uit tomaat, oud brood, extra virgine olijfolie, knoflook, azijn en zout. Deze soep hoort thuis in de Zuid-Spaanse regio Cordoba, waar de temperaturen overdag behoorlijk kunnen oplopen.
Deze soep is wat meer rose tot oranje van kleur dan de meer bekendere gazpacho en is bovendien veel dikker en crèmiger dan zijn tegenhanger. Dat komt omdat er meer brood in verwerkt wordt.

Gewoonlijk worden de tomaten eerst ontveld en vervolgens gepureerd met alle andere ingrediënten. De puree wordt koud opgediend en kan gelardeerd worden met brokjes serranoham en stukjes hardgekookte eieren.

Rond 1800 werd de smaak nog omschreven als breinzout een azijnzuur. Met andere woorden: ook bij dit gerecht waren tomaten een (te) late toevoeging doordat tomaten ook in Spanje eeuwenlang met een achterdochtig oog werden bekeken. Het was een eenvoudig gerecht voor herders of voor gezinnen in tijden van armoede.

Maar doordat salmorejo ooit breinzout was kunnen we de oorsprong van de naam ook achterhalen. Het is oorspronkelijk een Romeins gerecht geweest met de naam moretum, een voorloper van pesto. Het eerste deel van salmorejo, sal, is eenvoudig te verklaren, want het betekent 'zout'. In het tweede deel kunnen we de verouderde naam voor een vijzel, mortier, herkennen.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten