De drank wordt yerba mate genoemd. Het woord yerba is een Argentijnse verbastering van het Spaanse hierba wat ‘gras’ of ‘kruid’ betekent. Traditioneel wordt de thee met een metalen rietje (de bombilla) uit een kalebas (de mate) gedronken.
De smaak van yerba mate wordt omschreven als kruidig en grassig. Het doet sommigen denken aan sterke groene thee. Als de bladeren en twijgjes in kokend water wordt getrokken wordt de thee veelal als (te) bitter ervaren. Daarom wordt geen kokend water, maar heet water aanbevolen.
[Foto: Jorge Alfonso Hernández] |
Chemisch gezien behoren cafeïne, teophylline en theobromine tot de xanthinen en daarvan is al langer bekend dat ze wat effecten op het lichaam hebben: het is vochtafscheidend en bloeddrukverlagend.
Van yerba mate wordt alom gemeld dat het vermoeidheid doet verminderen, concentratie doet verhogen en de geest stimuleert. Dat alles doet cafeïne ook en dus zien wetenschappers[1] geen verschil tussen het drinken van een kop koffie, een kop thee en een kop yerba mate. Die cafeïne wordt ook in verband wordt gebracht met gewichtsverlies omdat het je stofwisseling stimuleert, maar dan moet je uiteraard geen zoetstoffen gaan gebruiken.
Het is daarom een kwestie van smaak of zelfs van afwisseling als je een keus maakt.
Koop je yerba mate hier.
[1] Heckmann et al: Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters in Journal of Food Science - 2010
Geen opmerkingen:
Een reactie posten