Lilac wine?

Een aantal Amerikaanse artiesten heeft een cover gemaakt van het nummer 'Lilac wine'.

I lost myself on a cool, damp night
I gave myself in that misty light
Was hypnotized by a strange delight
Under a lilac tree

I made wine from the lilac tree
Put my heart in its recipe
It makes me see what I want to see
And be what I want to be

De voor de hand liggende vraag is dus: maken ze daar lila-kleurige wijn? Het antwoord is negatief, want het gaat hier niet om de kleur lila, maar om de lilac tree, bij ons beter bekend als de sering (Syringa vulgaris).

'Lilac wine' is een nogal treurige song die gaat over iemand die haar geliefde mist en die troost zoekt in de behoorlijk potente wijn van de sering. Seringenwijn bestaat echt en deze alcoholische drank smaakt en ruikt magnifiek, aangezien een groot deel van de geur van de bloem van de sering in de wijn wordt overgebracht.

Lilac wine is een huisgemaakte alcoholische drank, gemaakt door seringenbloesems te laten fermenteren met suiker en gist. Om de wijn te maken, meng je seringenbloesems, suiker en wijngist met water en laat je het enkele weken fermenteren. Daarna zeef je de bloemen en laat je de vloeistof verder fermenteren en rijpen. De traditie van het maken van seringenwijn is oud en wordt beschreven in diverse handleidingen voor thuisbrouwen en zelfvoorzienend leven. Voor het maken van seringenwijn worden doorgaans de lavendelkleurige of paarse seringenbloesems gebruikt.

Bereiding:
- Infusie: Seringenbloemen worden 24 tot 48 uur in kokend water geweekt om een vloeistof met bloemeninfusie te creëren.
- Mostvorming: Suiker en citroensap worden aan de infusie toegevoegd om de most te creëren. In deze fase worden ook gistvoedingsstoffen toegevoegd.
- Primaire gisting: Gist wordt aan de most toegevoegd en deze laat men ongeveer een week gisten. Tijdens de gisting zet de gist suikers om in ethanol en koolstofdioxide.
- Secundaire gisting en rijping: De wijn wordt vervolgens gezeefd om de bloemen en andere vaste stoffen te verwijderen, overgebracht naar een nieuwe container en opnieuw gefermenteerd tot alle activiteit is gestopt. Vervolgens laat men de wijn rijpen, wat de smaak kan verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten