Er zijn van die dagen dat je die bruine boterham met kaas, worst of jam een beetje zat bent. Maar als je in het weekend een uurtje voor jezelf hebt voordat vrienden of familie je rust komen verstoren, kun je besluiten om een heerlijke focaccia te bakken.
Een focaccia is, zoals je misschien al geraden hebt, een Italiaans platbrood. De oorsprong van de focaccia kunnen we waarschijnlijk vinden in Ligurië, de regio rond de Noord-Italiaanse stad Genua. Het woord 'focaccia' is afgeleid van het Latijnse focus, wat ooit 'haard' betekende. Net zoals een pizza ooit op een hete steen in een haard werd gebakken, zo werd ook de focaccia bereid. Het is daarmee ook een broertje van de fougasse, een vergelijkbaar brood uit de Franse Provence met dezelfde etymologische herkomst.
Geen wonder ook dat een focaccia enige overeenkomsten vertoont met een pizza, al is de bodem van de focaccia wel een stuk dikker dan die van een pizza. De bereiding van een focaccia is heel eenvoudig en je hebt slechts een paar ingrediënten nodig.
Heerlijk én gezond
De focaccia met olijfolie en rozemarijn is een van de bekende traditionele varianten. En deze versie heeft nog een paar onverwachte voordelen. Extra vergine olijfolie heel gezond doordat het allerlei interessante stofjes in zich herbergt (zie hier, hier of hier), maar rozemarijn heeft ook een aantal erkende gezondheidsvoordelen. Rozemarijn bevat namelijk carvacrol, wat een sterke antibacteriële werking heeft. Daarnaast denken wetenschappers dat carvacrol zelfs een rol kan spelen bij de behandeling van diabetes.
Ga dus snel aan de slag en verras je omgeving met een heerlijke (en gezonde) focaccia met olijfolie en rozemarijn of noem het nonchalant een focaccia con olio d'oliva e rosmarino.
Ingrediënten:
- 10 eetlepels extre olijfolie
- 3 takjes rozemarijn (ris de blaadjes van de takjes)
- 300 gram bloem
- 7 gram droge gist
- Zeezout
Bereiding:
- Meng 7 eetlepels extra vergine olijfolie met de verse rozemarijn in een kom. Zet de kom even opzij en laat de rozemarijn in de olijfolie trekken.
- Meng in een andere kom de bloem met de gist, 3 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zeezout. Voeg geleidelijk 175 milliliter water toe aan het mengsel.
- Kneed het deeg 6 tot 8 minuten. Het deeg zal in het begin plakkerig zijn, maar na een tijdje kneden wordt het zachter en elastischer. Leg het deeg vervolgens in een schone, ingevette kom en dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op kamertemperatuur, of tot het in volume is verdubbeld.
- Vet een bakplaat in met olie. Haal het deeg uit de kom en kneed het kort op je werkblad.
- Plaats het deeg op een vel bakpapier en leg het op de bakplaat. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 20 bij 28 cm. Laat het deeg buiten de oven op de bakplaat nog ongeveer 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak met je vingertoppen kuiltjes in het deeg. Besprenkel het deeg met de rozemarijnolie en bestrooi met wat extra verse rozemarijn en wat zeezout.
- Bak de focaccia ongeveer 20 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
- Haal de focaccia uit de oven en dek hem losjes af met aluminiumfolie (zodat er geen stoom kan ontsnappen en de korst lekker zacht blijft).
Laat de focaccia volledig afkoelen. Besprenkel vlak voor het serveren nogmaals met een beetje extra vergine olijfolie.
Extra:
Tip 1: Maak een dip voor je focaccia van extra olijfolie met rozemarijn en zeezout.
Tip 2: Versier je focaccia met olijven of zelfs druiven.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten