Oranje komkommers

Wetenschappers hebben vastgesteld dat komkommerrassen met oranje vruchtvlees vier tot vijf keer zoveel carotenoïden (vitamine A) bevatten dan normale rassen met wit vruchtvlees[1].
De oranje komkommers zijn afkomstig uit het noordoosten van India, waar ze worden gekookt of verwerkt worden tot chutney. De rassen trokken de aandacht van onderzoekers toen ze inheemse komkommerrassen bestudeerden in de databank van de National Bureau of Plant Genetic Ressources (NBPGR). Vanwege de oranje kleur van de plant verwachtten zij een hoog gehalte aan carotenoïden aan te treffen.

"Er zijn veel groenten en fruit waarmee men in de dagelijkse behoefte aan vitamine A kan voorzien maar deze zijn niet altijd beschikbaar in ontwikkelingslanden. In India zijn komkommers zelfs voor de minder bedeelden betaalbaar. Het bepalen van het carotenoïdegehalte van inheemse groenten kan bijdragen aan een grotere voedselzekerheid," aldus Pragya Ranjan, onderzoeker bij NBPGR.
Ook in Myanmar (Birma) en Zuid-China komen varianten van de oranje komkommer voor. Ze zitten allemaal genetisch dicht bij elkaar.

[1] Ranjan et al: Orange-fleshed cucumber (Cucumis sativus var. sativus L.) germplasm from North-East India: agro-morphological, biochemical and evolutionary studies in Genetic Resources and Crop Evolution - 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten