Een bijzondere chilipeper: Aji Panca

De Aji Panca is een variëteit van de Capsicum baccatum die gewoonlijk aan de voet van het Andesgebergte aan de kust van Peru wordt geteeld. Deze Peruaanse chilipeper heeft een zoete, fruitige en licht rokerige smaak. De chilipeper wordt tot 15 centimeter lang, is zo'n drie centimeter blad en is vrij plat. Ze verkleuren tijdens de rijping van groen naar dieprood tot bordeauxrood.
De vorm doet denken aan het gedroogde blad van een maïskolf en dat dachten de Peruanen ook: Aji is de inheemse naam voor chilipepers die ook door het Spaanstalige deel van de wereld is overgenomen. Panca is een Spaans woord voor het gedroogde blad van maïskolf (hier in Nederland te koop) en dat wordt in Zuid-Amerika op dezelfde manier gebruikt als het bananenblad in Zuidoost-Azië.

De pittigheid van deze chilipeper is met 100 tot 500 SHU's te verwaarlozen. Als men de zaden en de zaadlijsten verwijdert blijft er zelfs helemaal geen pittigheid over en is hij vrijwel vergelijkbaar met een paprika. Hij blijft echter zijn fantastische smaak behouden, waardoor hij een geliefd onderdeel van de Peruaanse keuken is gebleken.

De Aji Panga wordt gewoonlijk al op de boerderij in de zon gedroogd en is zongedroogd op de markten verkrijgbaar. Ook zie je hem vaak al verwerkt tot een pasta. Hij is zeer geschikt geschikt voor stoofpotten en (mole)sauzen. Tevens is het een heerlijke peper om rauw in salades te verwerken.
De chilipepersaus van de Aji Panca is de onmisbare smaakmaker van een van de meest populaire Peruaanse specialiteiten, de anticuchos. Dat zijn blokjes gemarineerd vlees die als saté gegrilld worden. Het wordt massaal verkocht als street food.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten