Viadoe (of kerstbrood)

Viadoe is een feestelijk Surinaams gebak van gistdeeg met smakelijke laagjes kaneelsuiker en in rum gewelde vruchten en amandelen. Exacte hoeveelheden en ingrediënten verschillen per familie, zodat iedereen wel zijn eigen 'geheime recept' heeft. De suiker wordt samen met vloeistof gebruikt als voedingsbodem voor de gist zodat gist het deeg laat rijzen en suiker ervoor zorgt dat het een luchtig maar stevig deeg blijft. Ook geeft de suiker een lekkere smaak aan het deeg onder andere door het vormen van karamel waarbij de suiker het gebak ook nog eens de diep bruine kleur geeft.
Ingrediënten: 
- 1 ananas
- 500 gram krenten en rozijnen
- halve liter rum
- 25 gram verse gist (of 1 zakje à 7 gram droge gist)
- kwart liter melk
- 150 g suiker
- vanille-essence
- 650 gram bloem
- 1½ theelepel
- zout
- 4 eieren
- 350 gram hele zachte boter
- 1½ eetlepel kaneel
- 100 gram sucade
- 150 g witte amandelen, grof gehakt

Bereiding:
Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in zeer kleine stukjes. Meng in een grote kom de ananas met de krenten en rozijnen en schenk de rum erover. Laat krenten en rozijnen (met de ananas) een paar uur, maar liever nog een etmaal wellen. Verwarm de melk een beetje. Meng de gist met de lauwe melk, 3 eetlepels suiker en een paar druppels vanille-essence. Meng de bloem met het zout. Voeg de eieren, 2 eetlepels boter en beetje bij beetje het gistmengsel toe. Kneed het geheel 10 minuten tot een soepel, zacht deeg is ontstaan en laat het in een ruime kom afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.

Meng de rest van de suiker met de kaneel. Laat het fruit boven een schaal uitlekken. Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter een rond hoog bakblik 24 cm Ø en bestuif hem met wat meel. Smelt de rest van de boter. Rol 1/3 van het deeg uit (op een met bloem bestoven aanrecht) tot een ronde plak van ca. 24 cm Ø. Bestrijk het deeg royaal met boter. Bestrooi met 1/3 van de kaneelsuiker. Verdeel 1/3 van het fruit, 1/3 van de sucade en 1/3 van de amandelen erover. Rol de rest van het deeg uit tot een lange rechthoekige dunne plak van ca. ½ cm dikte. Bestrijk met boter, bestrooi met 1/3 van de kaneel suiker en verdeel de rest van het fruit, de sucade en de amandelen erover. Rol het deeg vrij strak op tot een lange rol. Snijd plakken van 2-3 cm dikte en leg die plat, naast elkaar in de vorm en bedek zo de hele gebaksbodem. Meng de rest van de gesmolten boter met de rest van de kaneelsuiker, een paar druppels vanille-essence en eventueel nog een scheutje melk. Bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de viadoe in voorverwarmde oven in ca. 1 uur diep bruin en gaar. Bestrijk het gebak elke 5-10 minuten royaal met het boter mengsel.

Serveren:
Neem het gebak uit de oven. Besprenkel het met de opgevangen rum van het fruit. Eventueel uit de vorm halen en warm of koud opeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten