Capsaïcine en Carvacrol

De mens is een uiterst merkwaardig wezen. Hij is de enige diersoort die houdt van de pittigheid van chilipepers en juist die pittigheid wordt door de chilipeper aangemaakt om vraat van planteneters en schade door schimmels tegen te gaan. Het is een door de natuur veelgebruikte truc: maak iets giftig of oneetbaar en je overleeft. Het is een perfect voorbeeld van Darwin's theorie van de survival of the fittest.

Chilipepers maken capsaïcine aan, een alkaloïde. Het pijnlijke en branderige gevoel ontstaat door de interactie van capsaïcine met sensorische neuronen. Capsaïcine is lid van de familie van vanilloïden en het bindt zichzelf met een pijnreceptor in de tong, de transient receptor potential cation channel, Vanilloid subfamily, member 1, gelukkig afgekort tot TrpV1.
Carvacrol is een monoterpenoide phenol en zit verstopt in de essentiële olie van oregano (Origanum vulgare), thym (Thymus vulgaris), majoraan (Origanum majorana) en diktamo (Origanum dictamnus). Het heeft de karakteristieke warme geur van oregano. Het is een krachtige activator van zowel de TrpV3 als de TrpA1[1]. Wanneer de carvacrol de menselijke tong bereikt activeert hij de TrpV3 receptor en dat geeft een gevoel van warmte. Bovendien activeert het stofje heel even de pijnreceptor TrpA1, maar 'verdooft' daarna snel de tong. Dit verklaart zijn pittigheid. Bovendien heeft carvacrol een sterke antibacteriële werking en dat helpt ook nog eens om de bewoners van het Mediterrane gebied extra gezond te houden[2].

[1] Xu et al: Oregano, thyme and clove-derived flavors and skin sensitizers activate specific TRP channels in Nature Neuroscience – 2006
[2] Coccimiglio et al: Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents in Oxidative Medicine and Cellular Longevity - 2016

No comments:

Post a Comment