Chilipepers en Darmkanker

Nog niet zo lang geleden dachten we in Nederland dat het eten van chilipepers wel slecht voor je maag moest zijn omdat ze zo scherp waren. Ondertussen zijn we meer gewend geraakt aan pittige gerechten en weten we beter. Veel beter.

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zou capsaïne, het stofje in de chilipeper dat hem zijn pittigheid geeft, zelfs het risico op het ontstaan van darmkanker kunnen verminderen[1]. De onderzoekers ontdekten dat de capsaïne in de darmen van muizen een pijnreceptor met de naam TrpV1 activeerde. De geactiveerde receptor verminderde de ontwikkeling van een tumor in de darmen.

We hebben het op deze site hier al veel eerder gehad over die TrpV1-receptor: de belangrijkste functie is om de lichaamstemperatuur in de gaten te houden. Deze TrpV1-receptor is een door hitte geactiveerd cationkanaal, die een drempelwaarde heeft van 43 graden Celsius. Boven die temperatuur wordt aan de hersenen doorgegeven dat het pijn gaat doen. Doordat die capsaïcine zich bindt aan de TrpV1-receptor geeft de capsaicine dezelfde sensatie dat die hitte zou doen: het brandende gevoel doet pijn.
Maar in het meest recente onderzoek werd ontdekt dat de epitheelcellen in de ingewanden ook TrpV1-receptor activeert wanneer ze gestimuleerd worden door de epidermal growth factor receptor (EGFR) - een receptor die onmisbaar is voor de groei van cellen in de ingewanden. Wanneer het signaal verstoord raakt, kan de celgroei helemaal uit de hand lopen, waardoor de kans op ontwikkeling van een tumor toeneemt.

Hoewel de onderzoekers ruiterlijk toegeven dat nader onderzoek noodzakelijk is omdat het nog niet onomstotelijk vaststaat dat het verband tussen capsaïcine, TrpV1 en EGFR kan leiden tot een verminderde kans op darmkanker, menen ze wel dat hun gegevens dat het eten van pittige gerechten (dietary administration of capsaicin) de TrpV1-receptor kan triggeren, waardoor ontwikkeling van een tumor kan onderdrukken (suppressed intestinal tumorigenesis).

[1] De Jong et al: Ion channel TRPV1-dependent activation of PTP1B suppresses EGFR-associated intestinal tumorigenesis in Journal of Clinical Investigation - 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten