Een chilipeper met een bont blad

Chilipeperplanten kunnen behoorlijk van vorm verschillen, ze kunnen verschillende vormen bessen opleveren, die zeer in pittigheid kunnen variëren. Ook de grootte van het blad kan behoorlijk in grootte variëren. Het enige dat eigenlijk een vast gegeven is, is de kleur van het blad: het is groen.

Zo nu en dan treft men bij westlandpeppers, een grote leverancier van chilipepers, echter een ietwat afwijkende chilipeperplant aan, want Moeder Natuur zorgt soms voor een verrassing. Tussen de ongeveer één miljoen door hen gekweekte chilipepers vonden ze deze ene chilipeperplant met bont blad.
Als men nu potplanten zou telen bij westlandpeppers, zou het misschien een interessante aanvulling op het assortiment kunnen zijn: deze chilipeperplant met zijn bonte bladeren heeft namelijk een behoorlijke sierwaarde. Deze mutatie komt in de natuur maar zelden voor, vaak maar 1/100000. De mutatie is een verlies van het chloroplast in het blad en kan via stek of weefselkweek doorgegeven worden. En zonder deze afwijkingen door moeder natuur hadden we geen bonte kamerplanten.

Een chilipeper is dus een wispelturige plant en hij is zelfs in staat om zichzelf half groen en half bont te maken.
Meer info hier.

No comments:

Post a Comment