Zwarte peper en Borstkanker

De werkzame stoffen van bepaalde specerijen lijken de kans op het krijgen van borstkanker te kunnen verminderen, zo luiden de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek [1].

Er werd geprobeerd vast te stellen of curcumine (uit geelwortel, koenjit of kurkuma) en piperine (uit zwarte peper) in staat waren om de celvernieuwing van normale en kwaadaardige borststamcellen te regelen. Het bleek dat vooral piperine een effectief middel tegen (het ontstaan van) tumoren was. Normale cellen bleken niet door het stofje te worden aangedaan en kwaadaardige cellen ontstonden niet of gingen dood (apoptose).

De conclusies van een vervolgonderzoek [2] waren zo mogelijk nog positiever: piperine werd zelfs gezien als een effectief middel tegen tumoren en dat het de potentie heeft om te worden ontwikkeld tot een nieuw antikankermedicijn.

Je moet natuurlijk niet denken dat je met wat extra peper in je voeding direct van alle problemen verlost bent want de effecten werden alleen in het laboratorium vastgesteld en de hoeveelheid gebruikte piperine was zo hoog dat alles volstekt oneetbaar zou worden. Wel is het in de toekomst mogelijk dat de piperine in een capsule wordt gestopt en als voedingssupplement kan worden ingenomen.

[1] Kakarala et al: Targeting breast stem cells with the cancer preventive compounds curcumin and piperine in Breast Cancer Research and Treatment - 2010
[2] Lai et all: Piperine suppresses tumor growth and metastasis in vitro and in vivo in a 4T1 murine breast cancer model in Acta Pharmacologica Sinica - 2012

No comments:

Post a Comment