Rode Kiwi

Het wordt steeds drukker in het fruitschap van je supermarkt. Voortdurend worden nieuwe varianten van bestaande fruitsoorten geïntroduceerd. Waarom, zo kun je jezelf afvragen, is dat zo nodig?
Een voorbeeld is de kiwi. We kennen al de groene kiwi en later is de gele versie 'in de markt gezet'. Maar nu is er ook de rode kiwi, al is rood een ietwat overdreven verkoopargument want deze kiwi is meer donkerroze en lichtroze dan rood. Maar goed, dat is de commercie.

Wat is er zo speciaal aan een rode kiwi? Zespri, de leverancier van de Zespri RubyRed™ Kiwi, meldt dat deze kiwi extra antioxidanten bevat, waaronder anthocyaninen. Die kennen we al langer omdat anthocyanines de rode kleur geven aan rode bessen, cranberry's, druiven en rode kool. Zespri meldt trots dat onderzoek heeft aangetoond dat anthocyaninen je stemming en het gevoel van welbevinden kan ondersteunen.

Da's een beetje vage omschrijving en dat klopt, want er is alleen in vitro (in een reageerbuisje) aangetoond dat anthocyaninen antioxiderende eigenschappen hebben. Er bestaat nog steeds geen doorslaggevend wetenschappelijk bewijs dat consumptie van voedsel dat rijk is aan anthocyaninen diezelfde effecten ook bij de mens heeft. Onderzoekers houden daarom een behoorlijke slag om de arm door vaak het woordje may ('kan') te gebruiken in hun omschrijving van de werking van anthocyaninen[1].

In het hierboven gemelde wetenschappelijk onderzoek melden de onderzoekers: Anthocyanins and carotenoids are phytochemicals that may benefit health through provitamin A carotenoid (PAC), antioxidant, and anti-inflammatory activities. These bioactives may mitigate chronic diseases. Consumption of multiple phytochemicals may impact bioactivity in synergistic or antagonistic manners.

[1] Kaeppler et al: Anthocyanin and Lycopene Contents Do Not Affect β-Carotene Bioefficacy from Multicolored Carrots (Daucus carota L.) in Male Mongolian Gerbils in Journal of Nutrition – 2023. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten