De Ayam Cemani is een zeldzaam kippenras uit Indonesië. Ze hebben een dominant gen dat hyperpigmentatie (fibromelanosis) veroorzaakt. Het gevolg is dat deze kippen bijna helemaal zwart zijn. De veren, de snavel, de tong, de botten en zelfs de interne organen zijn zwart (of zeer donkergrijs). Zelfs het vlees heeft een onappetijtelijke zwarte tint. Gelukkig heeft het bloed de normale rode kleur, want anders zou het wel helemaal een gruwelijk schouwspel zijn.
Mensen, die van Indonesisch eten houden, weten dat ayam 'kip' betekent. Het woord cemani is wat lastiger te duiden, maar het is terug te voeren naar het Oudjavaanse woord cêmani, wat 'helemaal zwart' betekent, zowel de binnenkant als de buitenkant.
Ayam Cemani is een kippenras dat ooit op het eiland Java is ontstaan door een toevallige mutatie. Het ras wordt vermoedelijk al vanaf de twaalfde eeuw gebruikt voor rituele en mystieke doeleinden.
Dit ras heeft meer spiermassa dan andere kippenrassen. Die spiermassa zit ook in de dijen en dat maakt ze een stuk sneller. Op Bali worden hanen van dit ras daardoor veelvuldig ingezet in hanengevechten.
Uiteraard werd het ras het eerst door Nederlandse Indië-gangers beschreven. De Ayam Cemani is mogelijk ook door Nederlandse zeelieden naar hun thuisland gebracht, maar daarvoor zijn geen historische gegevens (meer) bekend.
Jan Steverink werkte eind jaren 90 van de vorige eeuw op Java en zag daar met verbazing inktzwarte hoenders. Enthousiast nam hij in 1998 een paar eieren mee naar Nederland en zo kwam het ayam cemani hoen (weer) naar West-Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten