Een bijzondere chilipeper: Bradley’s Bahamian

Bill Bradley bewijst al jarenlang dat je met veel succes superscherpe Habanero chilipepers in een bloempot kunt verbouwen en heeft daar zelfs een e-boekje over geschreven met de titel ‘Summertime Sizzle’. Natuurlijk is dat boekje niet in Nederland verkrijgbaar, maar via Amazon is het eenvoudig te bestellen.

Nu gaat het verhaal – en misschien is het wel een legende of mythe – dat deze Bill Bradley bij de ingang van een grot op het eiland Eleuthera, dat deel uit maakt van de Bahama’s, een onbekende chilipeper heeft ontdekt. Ter ere van de ontdekker heet deze variant nu de Bradley’s Bahamian. Ondertussen weet men dat deze chilipeper ook op de omringende Caribische eilanden groeit en mede daarom noemt men hem ook wel Eleuthera Pepper of Eleutheran Pepper.
[Foto: www.refiningfirechiles.com]
De Bradley Bahamian is een Capasicum Frutescens en een direct familielid van de Tabasco. Zoals alle Capsicum frutescens soorten heeft de Bradley Bahamian een wat struikachtige vorm met een maximale hoogte van zo’n zestig centimeter en dat maakt hem bijzonder geschikt om in een pot te houden. Het is een productieve plant. De chilipepers verkleuren van groen naar oranje en worden uiteindelijk rood. Uiteindelijk kunnen de chilipepers 3 tot 4 centimeter lang worden en zijn dan zo’n 0,5 tot 1 centimeter in diameter.

De pittigheid op de Scovilleschaal is vrijwel dezelfde als die van de Tabasco (SHU 30,000 tot 50,000), maar ze zijn ietsjes zoeter van smaak.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen. 

No comments:

Post a Comment