Chilipepers tegen bacteriën en schimmels

Zoals bekend zijn de capsaïnoïden (capsaïcine en enkele gerelateerde stofjes) verantwoordelijk voor de scherpe smaak van chilipepers.

Diezelfde capsaïnoïden hebben ook een behoorlijk sterke antibacteriële werking[1]. De groei van een heel vervelende bacterie als de Streptococcus mutans wordt al bij een lage dosis capsaïnoïden stopgezet.

Nieuw onderzoek[2] heeft ook aangetoond dat een extract van chilipepers activiteit vertoont tegen vijf verschillende soorten schimmels en twee soorten oömyceten, die een aparte groep vormen en lijken erg op schimmels maar het niet zijn. Een voorbeeld van een plantenziekte, die veroorzaakt wordt door een oömyceet is aardappelziekte. De verantwoordelijke oömyceet is Phytophthora infestans. Een broertje, dat het vooral op chilipeper gemunt heeft, is de Phytophthora capsici. Omdat aardappels, tomaten en chilipepers allemaal tot dezelfde familie, de Nachtschadefamilie (Solanaceae) behoren zijn ze allen kwetsbaar voor besmetting met deze familie van lastpakken.
[Foto: wwwhawaii.edu]
Tijdens het bovenstaande onderzoek werd een extract van capsaïnoïden in het laboratorium getest op de wortels van chilipeperplanten en men was behoorlijk onder de indruk van het effect want het bleek de plant niet alleen te beschermen tegen infecties met ziekteverwekkers, maar ook een al bestaande infectie effectief te kunnen bestrijden.

Het lijkt dus erop dat kwekers van chilipepers de restanten van hun oogst mogelijk kunnen gaan inzetten als biologisch middel tegen een scala aan ziekteverwekkers in hun chlipeperplanten.

[1] Santos et al: Antibacterial activity of Capsicum annuum extract and synthetic capsaicinoid derivatives against Streptococcus mutans in Journal of Natural Medicin - 2012

[2] Veloso et al: Properties of capsaicinoids for the control of fungi and oomycetes pathogenic to pepper in Plant Biology - 2013

No comments:

Post a Comment