Een bijzondere chilipeper: African Bird’s Eye

De African Bird's Eye behoort tot de Capsicum Frutescens en is daarmee nauw verwant aan de Tabasco. De Portugese en Spaanse conquistatores hoopten immense rijkdommen te ontdekken op het Zuid-Amerikaanse continent. Die rijkdommen waren er wel degelijk, al bestonden die niet zozeer uit goud en edelstenen, maar uit natuurlijke rijkdommen als de aardappel, tomaat en - uiteraard - chilipeper.

Het duurde vanzelfsprekend even, maar toen brachten ook de Portugezen de chilipepers terug naar hun thuisland. Daar bleken ze na verloop van tijd ook al een succes en de altijd reislustige chilipepers werden vervolgens naar de Portugese koloniën, waaronder Mozambique en Angola, in Afrika overgebracht. Vanuit de voormalige koloniën in zuidelijk Afrika verspreidde de chilipeper zich snel over het immense continent. Er ontstonden verschillende kruisingen en vooral de African Bird's Eye bleek een doorslaand succes te zijn en wordt ondertussen in vele Afrikaanse landen klein- en grootschalig geteeld.
[Foto: www. peperzaden.nl]
De Afrikaanse inheemse bevolking was ook vrijwel direct overstag en gaf hem zelfs liefkozend een eigennaam. Het werd piri piri. Afhankelijk van de gesproken taal bestaan er diverse varianten van deze naam: peri peri, pili pili of piri piri. Volgens taalkundigen is de herkomst van die naam afkomstig is uit het Swahili en pili pili betekent simpelweg 'peper peper'.

De African Bird's Eye vormt een struikje van maximaal een meter hoog en levert hete chilipepers (SHU 100,000 tot 225,000) met een lengte van een tot twee centimeter.

De Portugezen waren kennelijk zo onder de indruk van de African Bird's Eye dat ze hem maar weer vanuit hun Afrikaanse koloniën invoerden in Portugal. Daar heet hij nog steeds de piri piri.

No comments:

Post a Comment