Een bijzondere pompoen: Marina di Chioggia

Chioggia is een vissersstadje, gelegen op een eiland in de lagune van Venetië. Het netwerk van lagunes ten zuiden van Venetië wordt al sinds de 5e eeuw bewoond. Oorspronkelijk werd er gevist en gejaagd op klein wild, werd zeezout geoogst, verbouwde men fruit en uiteindelijk groenten. De omgeving werd een belangrijke bron van groenten voor de Venetianen toen diverse kwelders werden drooggelegd en in cultuur werden gebracht. Maar niet alles is goud wat er blinkt, want in de wintermaanden kon de armoede al snel toeslaan.
De Marina di Chioggia werd al snel een belangrijk voedingsmiddel voor de wintermaanden en vooral voor de armen die het zich niet zo eenvoudig konden veroorloven om vlees te kopen. Deze pompoen kan namelijk wel tot zes maanden lang worden bewaard en was daarmee in staat om de winterse 'voedselkloof' te overbruggen voordat de nieuwe oogst weer beschikbaar was.

De Marina di Chioggia is een zogenaamde heirloom, een erfstuk, waarvan de zaden van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze wratachtige winterpompoen, een Curcubita maxima, is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De zaden werden werd door Spaanse kolonisten meegenomen naar hun thuisland. De pompoen werd eind 1600 nC in Venetië geïntroduceerd en werd al snel een geliefde aanvulling op de plaatselijke culinaire cultuur.

Deze pompoen wordt nog steeds geserveerd in diverse gerechten in Venetië, wordt eenvoudig gegrild en slechts besprenkeld met olijfolie gegeten door de bewoners. De vlezige en zoete textuur heeft deze pompoen ook populair gemaakt als vulling voor ravioli en voor het maken van gnocchi. Ook voor pompoensoep is deze variëteit uitermate geschikt.

De Marina di Chioggia kan tot bijna vijf kilogram zwaar zijn en heeft een prachtige blauwgroene kleur. Het vruchtvlees van deze pompoen is diep geeloranje. Het kan in Nederland 95 tot 110 dagen duren voordat een ontkiemd zaadje eindelijk zijn pompoen oplevert.

Er moet wel iets bijzonders in het grondwater van Chioggia zitten, want we waren al eerder een Barbabietola di Chioggia ('biet van Chioggia') tegengekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten