Een bijzondere chilipeper: Fish Pepper

De Fish Pepper is nog steeds een vrij zeldzame variëteit chilipeper. De negerbevolking van de Amerikaanse steden Baltimore and Philadelphia gebruikten deze opmerkelijke chilipepers van oudsher in hun gerechten met vis en schelp- en schaaldieren. Daar heeft de Fish Pepper natuurlijk zijn naam aan te danken. Doordat veel arme negers naar de stad trokken om werk te zoeken, raakten de Fish Peppers in het begin van de 20ste eeuw wat in de vergetelheid.
De herkomst van deze Capsicum annuum is met de nodige onzekerheid omgeven, maar wat zeker is, is dat dit ras afkomstig is uit het Caraïbisch gebied. Sommigen melden voor de zekerheid dat deze heirloom moet stammen van vóór het jaar 1947, omdat zaadjes toen voor de eerste keer in een catalogus werd aangeboden aan het grote publiek. Maar het is niet voor niets een heirloom en dat betekent dat het geheim van dit ras door een of enkele families van boeren angstvallig moet zijn bewaakt. De traditie vertelt ons dat de herkomt van de Fish Pepper al vóór het jaar 1870 gezocht moet worden, maar het zou mij niet verbazen dat de Fish Pepper nóg ouder zou zijn.

Deze chilipeperplant wordt ongeveer 60 cm hoog en de bladeren van de Fish Pepper zijn crèmewit en groen gekleurd, waardoor het ook een fraaie decoratieve plant is. De tot vier centimeter lange chilipepers zijn meerkleurig. Ze kleuren van lichtgroen met donkergroene banen via oranje en bruin naar rood.

De waarde op de Schaal van Scoville kan variëren van 5,000 tot 30,000 SHU's.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten