Een bijzondere chilipeper: Espelette

We kennen allemaal de aanduiding Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) voor Franse wijnen. Het is een concept waarbij bepaalde wijnen alleen uit bepaalde regio’s mogen komen. Maar dat concept geldt niet alleen voor wijn, maar ook voor producten als kaas, vlees, boter en zelfs voor een chilipeper.

De chilipeper, die deze eervolle vermelding heeft gekregen is de Piment d'Espelette of kortweg Espelette. Espelette – de Basken zelf noemen het Ezpeleta - is een plaats in Frans Baskenland aan de Atlantische kust en reken maar dat de inwoners trots zijn op hun chilipeper. Ze vieren dat jaarlijks met een groot festival dat veel bezoekers trekt. De stad hangt dan vol met strengen gedroogde chilipepepers, de zogenaamde rista’s. De gedroogde Espelette wordt vooral vermalen verkocht.
De Espelette komt oorspronkelijk uit Mexico en in wat mindere mate uit noordelijke delen van Zuid-Amerika. Het is een hele milde Capsicum annuum met een waarde van zo’n 4,000 op de Schaal van Scoville. Deze variëteit werd al gedurende de zestiende eeuw in Frankrijk geïntroduceerd. Natuurlijk hoopte men eerst dat er helende krachten in de Espelette scholen, maar toen dat wel bleek mee te vallen wist hij zich al snel in de Baskische keuken een vaste plaats te verwerven.

De Espelette wist de zwarte peper te verdringen uit piperade, een Baskisch gerecht dat een smaakvolle combinatie is van ui, groene paprika’s, tomaten en nu rode Espelettes.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.   

No comments:

Post a Comment