Chilipepers, Kokosolie en Afvallen

Al eerder is hier in de annalen van Heet Nieuws! gemeld dat het consumeren van chilipepers positieve effecten kan opleveren bij de bestrijding van overgewicht. Chilipepers bevatten capsaïcine als actief ingrediënt en dat zorgt er voor dat mensen eerder een 'vol' gevoel krijgen en daardoor minder zullen gaan eten, waardoor de energie-inname zal verminderen. Ook van de middellange ketens van triglycerides (medium-chain triglycerides ofwel MCT's) in bijvoorbeeld kokosolie zijn dergelijke effecten bekend [1] . Onderzoekers [2] besloten eens te kijken wat de gevolgen zouden zijn als je beide voedingsmiddelen zou combineren.

Verschillende voedingsmiddelen, waaronder chilipepers [3]  en mosterd [4], zijn al eens eerder onderzocht. Ook van enkele van die onderzoeken zijn positieve resultaten gemeld. De onderzoekers hadden vooraf hoge verwachtingen voor wat betreft het gezamenlijke effect van chilipepers en kokosolie.
[Foto: www.healthimpactnews.com]
De uitkomsten van het onderzoek onder gezonde proefpersonen waar chilipepers en kokosolie werden gecombineerd bleken duidelijk: er bleken behoorlijke verschillen te bestaan in wat men noemt diet-induced thermogenesis (DIT) tussen de maaltijden. Dat betekent dat het verbruik van energie door het lichaam efficiënter en sneller plaatsvindt, waardoor voedsel sneller zal worden verteerd. Je spijsverteringssysteem werkt simpelweg harder. Het toevoegen van chilipepers en kokosolie aan maaltijden vergrootte de diet-induced thermogenesis met wel 50%.

De hoopvolle conclusie van het onderzoek was dan ook dat, als je beide producten consequent in je voedingspatroon gaat opnemen, het kan zorgen voor gewichtsverlies of het voorkomen van gewichtstoename.

[1] Kasai et al: Comparison of diet-induced thermogenesis of foods containing medium- versus long-chain triacylglycerols in Journal of Nutritional Science and Vitaminology -2002
[2] Clegg et al: Combined medium-chain triglyceride and chilli feeding increases diet-induced thermogenesis in normal-weight humans in European Journal of Nutrition - 2012

[3] Lee et al: Effects of dihydrocapsiate on adaptive and diet-induced thermogenesis with a high protein very low calorie diet: a randomized control trial in Nutrition and Metabolism - 2010
[4] Gregersen et al: Acute effects of mustard, horseradish, black pepper and ginger on energy expenditure, appetite, ad libitum energy intake and energy balance in human subjects in British Journal of Nutrition - 2012 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten