Zwarte knoflook

Kuperus Foods uit Drachten levert al sinds 2009 zwarte knoflook in complete bollen, gepelde teentjes en poeder. "Inmiddels hebben we vele ambassadeurs die niet meer zonder zwarte knoflook kunnen en het in al hun gerechten gebruiken. Doordat het een natuurlijke smaakversterker is, krijgen al deze gerechten veel meer body", vertelt Anne Kuperus.
De im- en exporteur uit Drachten werd 14 jaar geleden opgericht toen Kuperus een artikel las in de New York Times over zwarte knoflook. De ondernemer besloot hierop in de handel van de smaakmaker te stappen. De zwarte knoflook start als normale witte knoflook uit Spanje, die na de oogst zo’n 40 dagen lang wordt gefermenteerd in ovens, met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Het resultaat van dit fermentatieproces is dat de suikers en zuren de welbekende knoflooksmaak in een zwarte, zachte 'umamibom' (de vijfde smaak) veranderen, met smaken vergelijkbaar als soja en balsamico.

"Vanaf nu is zwarte knoflook nog makkelijker verwerkbaar door onze nieuwe puree te gebruiken. Deze puree is gemaakt van zwarte knoflook met water en hierna heet afgevuld. We voegen dus geen enkel E-nummer toe om deze puree te maken", benadrukt Kuperus. De smaak van zwarte knoflook laat zich het beste omschrijven als soja-achtig met het zoete van rozijnen en een licht zuurtje van balsamico en op de achtergrond nog een hint van knoflook.

Tegenwoordig belevert Kuperus Foods vrijwel alle grote horecagroothandels in Nederland en exporteert het bovendien naar onder andere het Midden-Oosten, Singapore, Japan en Scandinavië en een groot deel van Europa. Het bedrijf biedt de zwarte knoflook aan in complete bollen, (on)gepelde teentjes, puree, granulaat of poeder.

Zie hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten