Haarlemmerolie

Bloedzweren, jicht, zwelling van de buik, gerommel der ingewanden, slechte adem, aambeien, opstandige maag, tandpijn, hoofdpijn, griep, nier- en galstenen, geelzucht, netelkoorts, opgeblazenheid. De lijst lijkt eindeloos, maar het is maar een greep uit de kwalen waartegen de beroemde Haarlemmerolie werkzaam zou zijn.
Het recept is uiteraard een goedbewaard familiegeheim, maar de belangrijkste component is natuurhars uit pijnbomen en voornamelijk terpentijnolie bevat. Na een geheim procédé was het onbeperkt houdbaar. Claas Tilly bracht het middel op de markt als desinfecterend middel en het werd populair als middel voor wondbehandeling en als pijnstiller.

Zelfs nu is Haarlemmerolie nog bij de meeste drogisten verkrijgbaar in de vorm van tinctuur, capsules, zalf en zetpillen. Ooit was Haarlemmerolie een geregistreerd geneesmiddel, maar aanscherping van de wetgeving deed het product degraderen tot zelfszorgmiddel onder controle van de Warenwetgeving.

Sinds 1696 is d'Oprechte Haarlemmerolie van C. de Koning Tilly op de markt. Op het etiket en op het postpapier staat nog steeds vermeld dat de productie in de Antoniestraat plaats heeft gevonden, maar sinds 1903 heet deze locatie de Achterstraat. De wereld om hen heen verandert voortdurend, maar het eigenzinnige familiebedrijf lijkt standvastig vast te houden aan eeuwenoude tradities.
De panden aan de Achterstraat zijn in 1998 verkocht. Na het overlijden van de moeder van eigenaar Ruud van Dobben, eisten zijn zussen ieder een derde van het bedrijf op. "Om dat financieel te kunnen regelen, heb ik de bedrijfspanden in Haarlem moeten verkopen." Zijn laatste daad was het maken van een enorme voorraad olie zodat hij de komende jaren genoeg had. De ketel zette hij veilig in een opslag. "Het proces kan dus zo weer worden hervat, mocht dat nodig zijn."

Intussen staat het merk, het recept en de productiefaciliteit (een mengketel) al een aantal jaren te koop: HET BEDRIJF IS VOOR EEN TOEGEWIJDE OPVOLGER TE VERWERVEN.Ruud van Dobben is hier te bereiken voor geïnteresseerden.

No comments:

Post a Comment