Mojo saus

Op de Canarische Eilanden wordt mojo gezien als een saus, die uniek is en van hun eilanden afkomstig is. Toch heeft ook deze saus alweer een wereldreis gemaakt. Dat is mede het gevolg van de populariteit van chilipepers.

Het woord ‘mojo’ is afkomstig van het Portugese woord molho, dat 'saus' betekent, wat dus inhoudt dat, wanneer we spreken over mojo saus, we eigenlijk ‘saussaus’ zeggen.

Mojo is een saus, die meestal rood van kleur is, maar groene of zelfs oranje variaties komen ook voor. Er bestaat geen vast recept, want iedere familie heeft zo zijn eigen versie. Het basisrecept bestaat uit olijfolie, behoorlijke hoeveelheden knoflook, chilipepers en komijn. De groene versie (mojos verdes) wordt gemaakt met groene chilipepers en koriander, de rode (mojos rojos) met rode chilipepers of zelfs tomaat. Sommigen voegen nog azijn, citroen-, limoen- of sinaasappelsap toe.
[Foto:  jules]
De meest vookomende toepassing van deze saus zijn de op de Canarische eilanden beroemde papas arrugadas con salsa mojo ofwel ‘gerimpelde aardappeltjes met mojo saus’. Ook wordt mojo vaak gebruikt zoals pesto op sneetjes brood.

Gelijksoortige sausen, ook mojo genoemd, zijn in vrijwel het hele Caribische gebied – en dan vooral Cuba – bekend. In de Cubaanse eetcultuur wordt onder mojo eigenlijk iedere saus gerekend die met knoflook, olijfolie en zuur sinaasappelsap is gemaakt. Geen wonder natuurlijk, want veel inwoners van de Canarische eilanden zijn in het verleden geëmigreerd naar Caribische eilanden en hebben hun traditionele cuisine meegenomen.

No comments:

Post a Comment