Kokoswater

Veel voedingsmiddelen, die tegenwoordig gemeengoed zijn, zijn ooit in Nederland op kleine schaal geïntroduceerd door of voor consumenten met een sterk gevoel voor gezondheid en een interesse naar eerlijke, natuurlijke producten. Gezondheidswinkels of natuurvoedingswinkels waren de plaats waar deze groep consumenten hun boodschappen deed. Pas wanneer de doelgroep groot genoeg werd geacht stapten de grootwinkelbedrijven in de markt.

Kokoswater is een volstrekt natuurlijk product waarvan duidelijk is dat dit dezelfde route zal gaan volgen. Een groeiende groep bewuste consumenten is overtuigd van de positieve aspecten van het drinken van kokoswater en daarom zal het niet al te lang meer duren voordat Albert Heijn het product in zijn assortiment opneemt. Hero ziet dat moment ook al naderen en bracht als eerste grootmacht kokoswater (met een vruchtensapje) op de markt.
[Foto: healthysupplies.co.uk]
Kokoswater is de heldere vloeistof in jonge kokosnoten en, mits die kokosnoot onbeschadigd is, zal het kokoswater steriel zijn. In de tropen was kokoswater altijd al een natuurlijke dorstlesser en een veilig alternatief voor drinkwater. Gedurende het laatste decennium is kokoswater in Noord-Amerika op de markt gezet als sportdrank en als energiedrank met als argument dat het hoge gehalten aan kalium en andere mineralen bevat. Voorts werd de nadruk gelegd op het feit dat er geen vetten, zout of calorieën in zou zitten. Nu moeten die gezonde claims wellicht met een korreltje zout worden genomen omdat je in Nederland net zo goed kraanwater zou kunnen drinken.

Is kokoswater een tijdelijke hype of zal het een vaste plaats in ons voedingspatroon kunnen krijgen? Kokoswater zal zeker kunnen passen in een bewuste en gezonde levensstijl, maar het is niet gezonder dan een glas water.

Meer nieuws over kokosolie (of kokosvet) is hier te lezen.

No comments:

Post a Comment