Rode biet en het gezonde brein

[Heet Nieuws is even Beet News]

De strandbiet (Beta vulgaris maritima) is de oervorm van de gewone biet (Beta vulgaris vulgaris) en die tegenwoordig onder verschillende cultuurvormen beschikbaar is. Het is dan een belangrijke leverancier van suiker (suikerbiet), van veevoer (voederbiet), van groente (rode biet en snijbiet). Heel vroeger werden alleen de bladeren als een soort spinazie gegeten want de wortels waren in die tijd nog lang en dun. De meer ronde vorm van de rode biet werd pas in de zestiende eeuw ontwikkeld.

Van de rode biet is al langer bekend dat het een ietwat ondergewaardeerd, maar zeer gezond gewas is. Onderzoek [1] heeft uitgewezen dat het consumeren van rode biet kan leiden tot een lagere bloeddruk. Wetenschappers wilden ook wel eens weten of dat bloedverlagende effect ook werkzaam is in de hersenen.
Een verbeterde doorstroming van het bloed in het brein betekent ook dat er meer zuurstof toegevoerd wordt en dat is belangrijk voor de cognitieve vaardigheden. Een verminderde bloeddoorstroming wordt in verband gebracht met (het begin van) dementie in ouderen.

Rode biet is een belangrijke bron van nitraat. In het menselijk lichaam wordt nitraat omgezet in nitriet en dat is een stof die noodzakelijk is om bloedvaten te verwijden en dus om de doorstroming te verbeteren.

Een groep van mensen van 70 jaar en ouder werd twee dagen blootgesteld aan een onderzoek [2]. De helft van hen kreeg maaltijden met een laag gehalte aan nitraat, terwijl de andere helft maaltijden voorgeschoteld kreeg met daarbij een glas bietensap. Na afloop werd een MRI-scan gemaakt en het bleek dat van hen die het bietensap hadden gedronken de bloeddoorstroming veel beter was dan degenen die geen nitraatrijk voedsel hadden gegeten of gedronken.

Als je slim bent of wilt worden dan zou rode biet deze winter toch wat vaker op het menu moeten staan.

[1] Webb et al: Acute blood pressure lowering, vasoprotective, and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite in Hypertension - 2008
[2] Presley et al: Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults in Nitric Oxide - 2011

Meer nieuws over de rode biet is hier te lezen

No comments:

Post a Comment