Een bijzondere chilipeper: Fatalii

Als verhaal klinkt het zo interessant: de fatalii komt oorspronkelijk uit Centraal Afrika. De grote fout is natuurlijk dat de chilipeper oorspronkelijk uit Centraal-Amerika afkomstig is en door Spanjaarden en Portugezen uit hun thuislanden zijn weggevoerd en naar het Iberisch schiereiland zijn overgebracht. Vandaar hebben Iberische kooplieden en ontdekkingsreizigers ze getransplanteerd naar hun koloniën in Centraal Afrika. Het traditionele verhaal is dat terugkerende slaven de fatalii terug naar hun thuisland namen.
Foto: www.fiery-foods.com]
De fatalii ziet er zo onschuldig uit: een kleine gele chilipeper, waarvan wordt gemeld dat hij een citroenerige smaak heeft. Hoe heet kan zo'n chilipeper zijn? Het antwoord is dat hij extreem scherp is (SHU van circa 125,000 tot 325,000) en - omdat het een Capsicum chinensis is - die pittigheid zal pas na enige tijd duidelijk worden. De hitte besluipt je als een struikrover en dus is zijn naam niet per ongeluk gekozen.

De chilipeperplanten worden tot een meter hoog en bulken van de pepertjes. Die chilipepers zijn ongeveer negen centimeter lang. De zaadlijsten zijn erg dun en dus zijn deze chilipepers perfect om te drogen en nadien te verpulveren of te vermalen.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment