Wilde Chilipepers: Capsicum eshbaughii

Nog steeds bestaat er een behoorlijke verwarring over het aantal bestaande Capsicumsoorten en het geslacht omvat volgens de meeste botanici circa 32 afzonderlijke soorten. Bovendien lijkt er binnen de wetenschappelijke wereld geen overeenstemming te zijn over de status, indeling (taxonomie) en naamgeving van bepaalde chilipepersoorten. Als klap op de vuurpijl bezitten sommige collecties mogelijk soorten, die nimmer meer in het wild zijn teruggevonden of, andersom, zijn sommige belangrijke collecties verwoest tijdens oorlogshandelingen. Wie weet welke verloren gegane soorten daarin hebben gezeten.

De Amerikaanse Professor W. Hardy Eshbaugh beschreef ooit een afwijkende chilipeper, die hij in de oerwouden van Bolivië, nabij de plaatsen Santa Cruz en Cochabamba, tijdens zijn expedities had gevonden. Eshbaugh meende dat het een voorheen onbekende variant van de wilde chilipepersoort Capsicum eximium betrof en gaf hem de wetenschappelijke naam Capsicum eximium var. Tomentosum. Deze variant van de Capsicum eximium wijkt echter behoorlijk af van de rest van de soort en bovendien komen Capsicum eximiums in veel grotere delen van Bolivië voor.
[Foto: Capsinium eximium-www.tradewindsfruit.com]
De Argentijnse biologe Gloria Barbosa publiceerde recent een wetenschappelijk artikel [1] waarin zij voorstelde om deze afwijkende variant zijn rechtmatige plaats te geven in het geslacht Capsicum. Capsicum eximium var. Tomentosum werd hernoemd tot Capsicum eshbaughii. Deze soortnaam eert Professor W. Hardy Eshbaugh omdat hij als eerste de afwijkingen van deze soort beschreef en een deel van zijn leven heeft besteed aan onderzoek naar de taxonomie van chilipepers.

Hoewel Gloria Barbosa nu wat meer duidelijkheid heeft verschaft is er maar één conclusie die we uit haar onderzoek kunnen trekken: het geslacht Capsicum omvat vanaf nu circa 33 afzonderlijke soorten.

[1] Barbosa: Lectotypifications, synonymy, and a new name in Capsicum (Solanoideae, Solanaceae) in PhytoKeys - 2012

No comments:

Post a Comment