Een bijzondere chilipeper: Pasilla Bajio

Deze chilipepervariant, een Capsicum annuum, is van Mexicaanse oorsprong. De Pasilla Bajio heeft een wat rokerige smaak en is zeer mild qua scherpte want op de bekende Scoville-schaal bereikt hij maar waarden van 1,000 tot 2,000 SHU. Overigens staat hij ook bekend als de chile negro ('zwarte chilipeper')

De pepers kleuren van donkergroen naar donkerbruin en tot bijna zwart wanneer ze rijp zijn. Ze kunnen langer worden dan 20 centimeter.
[Foto: peperzaden.nl]
Pasilla is een Spaans woord dat 'kleine rozijn' betekent. Bajio is wat lastiger te duiden, want dat Spaanse woord betekent niets anders dan 'laag liggend gebied'. Bajo is echter verwant aan het woord bajio en dat betekent in het plat Spaans zoiets als 'gemeen' of 'gewoontjes'. Laten we maar zeggen dat deze chilipeper een smaak heeft van rozijnen met een wat scherpe nasmaak.

De Pasila Bajio wordt vaak toegevoegd aan verse salsas of, gedroogd en vermalen, in een mole saus. Een mole is natuurlijk een van de meest spectaculaire van de Mexicaanse nationale gerechten en is een dikke saus van chilipepers, kruiden en specerijen, noten en fruit, tortilla’s en chocola.

No comments:

Post a Comment