Een bijzondere chilipeper: Pasilla Bajio

Deze chilipepervariant, een Capsicum annuum, is van Mexicaanse oorsprong. De Pasilla Bajio heeft een wat rokerige smaak en is zeer mild qua scherpte want op de bekende Scoville-schaal bereikt hij slechts waarden van 1,000 tot 2,000 SHU. Overigens staat hij in zijn thuisland ook bekend als de chile negro ('zwarte chilipeper')

De pepers kleuren van donkergroen naar donkerbruin en tot bijna zwart wanneer ze rijp zijn. Ze kunnen uiteindelijk langer worden dan 20 centimeter.
Pasilla is een Mexicaans-Spaans woord dat een verkleinwoord is van het Spaanse woord pasa ('rozijn') en wat dus eigenlijk 'kleine rozijn' betekent. Bajio is wat lastiger te duiden, want dat Spaanse woord betekent zoiets als 'zandbank' of in een wat ruimere context 'laag liggend gebied'. Bajio is echter verwant aan het woord bajo en dat betekent in het Spaans 'kort' of 'klein. Laten we maar zeggen dat deze chilipeper 'de kleur heeft van rozijnen en dat de plant niet al te hoog opgroeit'.

De Pasila Bajio wordt vaak toegevoegd aan verse salsas of, gedroogd en vermalen, in een mole saus. Een mole is natuurlijk een van de meest spectaculaire van de Mexicaanse nationale gerechten. Het is een dikke bruine saus van chilipepers, kruiden en specerijen, noten en fruit en chocola.
[Kip met molesaus]
Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten