Oosterse maaltijden zijn goed voor je brein

Er bestaan nogal wat aanwijzingen dat chronische ontstekingen een belangrijke rol spelen bij (het ontstaan van) neurodegeneratieve aandoeningen. Neurodegenaratieve aandoeningen zijn ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop der jaren meer en meer zenuwcellen (ofwel neuronen) afsterven. Dit leidt uiteindelijk tot verschijnselen als dementie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose, hersentumoren en meningitis. Ieder jaar zullen er wereldwijd meer dan 10 miljoen nieuwe gevallen bijkomen en, zo wordt verwacht, dit cijfer zal binnen een jaar of tien ook nog eens met 20% gaan stijgen.

Opvallend is echter dat deze ernstige neurodegeneratieve aandoeningen bij mensen in Azië een stuk minder vaak voorkomen dan bij mensen in Noord-Amerika. In een land als India leidt 'slechts' 0.7% van de mensen tussen 70 en 79 jaar aan de ziekte van Alzheimer, terwijl ongeveer 3.1% van de Amerikanen in diezelfde leeftijdscategorie last heeft van Alzheimer. Waarom dit zo is, is onderwerp van diverse onderzoeken. Een van de mogelijke oorzaken voor het ontstaan van dit soort aandoeningen is de levensstijl of het consumptiepatroon van mensen. Daarbij wordt specifiek gedacht aan het de specerijen, die mensen in Azië veel meer consumeren dan men gemiddeld in de Verenigde Staten gewend is.

Uitvoerig onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat bepaalde kruiden en specerijen, zoals chilipepers [1], zwarte peper [2], geelwortel (koenjit) [3], knoflook [4] en koriander [5] de chronische ontstekingen in de hersenen in de kiem kunnen smoren.

Dit alles betekent dat we veel meer oosterse kruiden en specerijen in onze maaltijden zullen moeten verwerken om onze kostbare hersenen een groot plezier te doen.


[1] Pákáski et al: Capsaicin promotes the amyloidogenic route of brain amyloid precursor protein processing in Neurochemistry International – 2009 
[2] Chonpathompikunlert et al: Piperine, the main alkaloid of Thai black pepper, protects against neurodegeneration and cognitive impairment in animal model of cognitive deficit like condition of Alzheimer's disease in Food and Chemical Toxicology – 2010
[3] Ono et al: Curcumin has potent anti-amyloidogenic effects for Alzheimer's beta-amyloid fibrils in vitro in Journal of Neuroscience Research – 2004
[4] Peng et al: Neuroprotective effect of garlic compounds in amyloid-beta peptide-induced apoptosis in vitro in Medical Science Monitor – 2002 
[5] Mani et al: Reversal of memory deficits by Coriandrum sativum leaves in mice in Journal of the Science of Food and Agriculture – 2011

No comments:

Post a Comment